روزنامه پولیتیکای صربستان و "طرح هایی برای قدس"

روز قدس باید همتای بین‌المللی روز نقبه باشد. این روز یادبود فاجعه‌ای است که در تاریخ ۱۵ می سال ۱۹۴۸ رخ داد و طی آن ۷۰۰ هزار نفر فلسطینی در زمان تشکیل کشور اسراییل کشته، شهرها و روستاهای آنها ویران گردید و از خانه‌های خود رانده شدند.

محمود عباس رئیس جمهور فلسطین انتخابات پارلمانی را که برای مدت ۱۵ سال همه در انتظار برگزاری آن بودند، به تعویق انداخت. او دلیل این اقدام را ممنوعیت رای‌گیری در اورشلیم شرقی از سوی مقامات اسرائیل اعلام کرد، اما ناظران دلیل این تصمیم وی را ترس از پیروزی قاطع رقیب سرسخت وی در این انتخابات یعنی جنبش حماس می‌دانند.

دو جنبش رقیب فتح و حماس پیش از مبارزات رسمی انتخاباتی شعارهایی را آماده کرده بودند: دعوت حماس برای شرکت در این انتخابات «القدس مقصد ما است» بود، در حالی که فتح از نام «العاصفه» استفاده کرد که عنوان شاخه نظامی این جنبش در ابتدای فعالیت آن به رهبری یاسر عرفات می‌باشد.

اگر چه رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین و رهبر فتح با انگشت خود اسرائیل را به عنوان مقصر نشان داد، اما تصمیم برای تعویق انتخابات ۲۲ می با عدم رضایت حماس، که کنترل نوار غزه را در اختیار دارد و همچنین سایر فلسطینی‌ها (و نه تنها ۶۳۰۰ نفر فلسطینی ساکن بیت‌المقدس شرقی روبرو گردید.

جنبش افراطی حماس انگیزه‌های قوی برای پیروزی و دستیابی به هدف دیرینه خود یعنی کنترل و اداره نظام سیاسی فلسطین دارد. همه تحقیقات نشان می‌داد که نامزدهای لیست عباس می‌توانند بهای درگیری‌های داخلی و صدمه جدی به اقتدار تشکیلات خودگردان فلسطین را بپردازند. اعتقاد بر این است که نامزدهای ابومازن (لقب عباس در میان فلسطینی‌ها) در انتخابات نهاد قانون‌گذار فلسطین وضعیت بسیار بدتری از رقبای خود یعنی نامزدهای حماس‌، حتی در کرانه باختری خواهند داشت.

فرض بر این است که نامزدهای فتح در کرانه باختری، مانند لیست انتخاباتی مروان برغوثی (که در زندان اسرائیل مجازات حبس ابد را می‌گذراند)، یا محمد دهلان، رقیب قدیمی عباس، که در امارات متحده عربی در تبعید به سر می‌برد ، موفق‌تر از لیست عباس خواهند بود.

عباس که از مدت‌ها پیش اعتماد شهروندان را از دست داده اکنون با متهم کردن اسرائیل برای خود وقت خریده است، زیرا پیروزی حماس در انتخابات برای اسرائیل کابوس می‌باشد. اسراییلی‌ها از به تعویق افتادن انتخابات راضی هستند، اما از ناآرامی‌های احتمالی هراس دارند، زیرا روز قدس بطور سنتی در آخرین جمعه ماه رمضان برگزار می‌شود.  

روز جهانی قدس بطور سنتی از سال ۱۹۷۹، یعنی از اولین روزهای پیروزی انقلاب ایران به رهبری آیت‌الله روح‌الله خمینی برگزار می‌شود. ایران شیعه مایل بود از طریق راه‌پیمایی‌های گسترده نه تنها نگرانی خود را نسبت به سرنوشت برادران سنی فلسطینی بیان دارد، بلکه درعین حال درسی به رهبران عرب بدهد که طی دهه‌های گذشته آمادگی خود را برای جنگ به منظور «تحقق آرمان فلسطین به قیمت جان همه فلسطینی‌ها نشان داده‌اند.» 

ایران برای دومین سال متوالی مجبور شد راهپیمایی‌های ضد اسراییلی را به دلیل بحران اپیدمی کرونا لغو کند. این تصمیم بدون شک برای مقامات تهران دشوار بود، اما تحت شرایط شیوع بیماری کرونا که تاکنون بیش از ۷۳ هزار نفر جان خود را در ایران از دست داده‌اند، مجبور شدند چنین تصمیمی را اتخاذ کنند.

اما روز جمعه همچنان فرصتی برای همبستگی با مردم فلسطین و محکومیت شدید اشغال‌گری‌های اسراییل در سرزمینهای آنها، از جمله اورشلیم شرقی است که اسرائیل آن را به عنوان پایتخت «ابدی و غیر قابل تقسیم» خود تعیین کرده است. روز قدس فرصتی است برای رهبر عالی ایران آیت‌الله علی خامنه‌ای تا بار دیگر شدیدا محکوم کردن«رژیم صهیونیستی»، رژیمی که بنا به پیش‌بینی وی در سال ۲۰۱۵، بیش از ۲۵ سال دیگر دوام نخواهد آورد، را تکرار کند.  

مجموعه‌ای از اقدامات خرابکارانه علیه کشتی‌های تانکر نفت ایرانی، خرابکاری بزرگ در تاسیسات هسته‌ای «نطنز»، ترور فیزیکدان هسته‌ای ایران و قبل از آن ترور ژنرال قاسم سلیمانی معروف‌ترین فرمانده یگان قدس سپاه پاسداران همه بخشی از اتهاماتی است که ایران در روز قدس به اسراییل نسبت خواهد داد.

روز قدس برخلاف ایران، در سایر نقاط کمتر توجه اعراب را جلب می‌کند. در سالی که چهار کشور عربی روابط خود را با اسراییل عادی کرده و به گفته رهبران فلسطین، «از پشت به فلسطینی‌ها خنجر زدند»، ایران همچنان در جنگ برای «آرمان فلسطین» پیشگام است.

عبدالفتاح السیسی رئیس جمهور مصر که «دیکتار مورد علاقه دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق آمریکا است، هر از چند گاه در مذاکرات جناح‌های مختلف فلسطینی میانجیگری می‌کند، اما او مدتهاست که مسیر حمایت صریح از فلسطینی‌ها را کنار گذاشته است. فلسطینی‌ها ده سال پیش در قاهره خواستار «راهپیمایی چند میلیون‌نفری در مقابل سفارت اسراییل شدند، اما واکنش‌ها نسبت به این درخواست نشان داد که اعراب علاقه خود را به برادران فلسطینی از دست می دهند.

عربستان سعودی که نه تنها مدعی رهبری اعراب، بلکه کل جهان اسلام است، صبر و تحمل خود نسبت به فلسطینی‌ها را از دست می‌دهد. امارات متحده عربی، بحرین، سودان و مراکش به صراحت اعلام کرده‌اند که آنها بیشتر به سرمایه‌گذاری و فناوری پیشرفته اسراییل علاقمند بوده تا اینکه نگران وضعیت فلسطینی‌هایی باشند که در بین خود دستخوش تفرقه، دولت بی‌عرضه و فاسدی روبرو بودن که بطور گسترده مساله آنها را به حاشیه کشانده است.

روز قدس باید همتای بین‌المللی روز نقبه باشد. این روز یادبود فاجعه‌ای است که در تاریخ ۱۵ می سال ۱۹۴۸ رخ داد و طی آن ۷۰۰ هزار نفر فلسطینی در زمان تشکیل کشور اسراییل کشته، شهرها و روستاهای آنها ویران گردید و از خانه‌های خود رانده شدند. روزنامه‌های عربی مرتباً از بیت المقدس و سرزمین‌های اشغالی گزارش می‌دهند، اما نماد حمایت کمرنگ می‌شود. اعراب صحنه را به ایران غیرعرب واگذار می‌کنند تا بیشتر و بیشتر برای برادران فلسطینی خود جنگ کند.

منبع: روزنامه پولیتیکا

نویسنده: بوشکو یاکشیچ تحلیل‌گر سیاسی

کد خبر 5616

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
4 + 11 =